29.6.07

Το όμορφα χωριά όμορφα καίγονται

Η εικόνα της καταστροφής στο Πήλιο:

Πριν...






...και μετά





Και καλά για μας, ήταν ενα εξοχικό - για αυτούς που έμεναν μόνιμα εκεί, τί σημαίνει αυτή η φωτιά; Για τα χωράφια τους, τις μηλιές τους, τα ζώα τους; Για πόσες μέρες δε θα μπορούν να αναπνεύσουν απο την κάπνα; Τί σκέφτονταν όταν έφευγαν ύστερα απο την εντολή για εκκένωση του χωριού, ανήμποροι να προστατέψουν την περιουσία τους, το σπίτι τους, τα πράγματά τους; Τί θα γίνει με τις πρώτες βροχές που θα πέσουν στο καμμένο αυτό χώμα; Τί έγινε στις φωλιές των ζώων στο δάσος; Το καλοκαίρι που έρχεται, πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία στο γυμνό βουνό;


Και να ήταν η πρώτη φορά...


Για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό; Δεν ξέρω αν φταίει η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ο λάθος σχεδιασμός δράσης των υπευθύνων, η βλακεία που μας δέρνει ώρες ώρες, δεν έχω καμία όρεξη να αρχίσω τις αηδίες των πολιτικών σχετικά με την απόδοση ευθυνών (οι οποίες, βέβαια, φυσικά και πρέπει να αποδοθούν αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζουν αυτοί, όχι με βαρύγδουπες δηλώσεις απο την κάμερα αλλά με πράξεις) .


Αυτοί που σίγουρα δε φταίνε είναι οι πυροσβέστες οι οποίοι κάνουν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες όλες αυτές τις μέρες. Ακούγονται πολύ ξύλινα αυτά τα λόγια, είναι όμως τόσο αληθινά αν τα καλοσκεφτείς: έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να παλεύεις με τις φλόγες; Να μην καλοβλέπεις μπροστά σου απο τον καπνό, να καίγεσαι απο τη ζέστη, να μην μπορείς καλά καλά να αναπνεύσεις και να πρέπει να είσαι εκεί, να κρατάς το λάστιχο και να προσπαθήσεις να τα βάλεις με τη φωτιά, με την φωτιά που απειλεί να κάψει και σένα;


Δεν ξέρω τί να πω πια...η καταστροφή είναι απίστευτη...μέρη απείρου κάλλους, απέραντες δασικές εκτάσεις, όμορφα χωριά, ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος έγινε στάχτη για άλλη μια φορά.


Η ίδια καταστροφή και στην Πάρνηθα, εναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για το λεκανοπέδιο...δε μπορώ να πω τίποτα...Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό:





... το τραγούδι του εφιάλτη


ΥΓ Οι φωτογραφίες της φωτιάς είναι απο εδω

15 σχόλια:

GreenForest είπε...

http://anadasosi.blogspot.com
Δειτε το και προωθήστε το

Unknown είπε...

άντε να τους εξηγήσεις ότι αυτό το μέρος το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας... πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ ώς πού φτάνει η βλακεία του ανθρώπου, αλλά τι λέω τώρα εδώ κοτζάμ Αϊνστάιν σήκωσε τα χέρια ψηλά :(

ggk είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ λυπάμαι βλέποντας τις φωτογραφίες. Και το χειρότερο είναι ότι έχω άπειρο θυμό μέσα μου αλλά γνωρίζω ότι είμαι εντελώς αδύναμη απέναντί τους.
:(

Aντώνης είπε...

Μοιάζει με γλώσσα ξύλινη γι' αυτά να μιλάς και να ξαναμιλάς, αλλά οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεσαι δεν παίζει να καταλαβαίνουν κι από λιγότερο ξύλινα λόγια. Γι' αυτό κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Τις ψυχές μας όμως καίνε στο τέλος. Αυτό είναι το δυστύχημα. Και τις ανάσες μας.

JoaN είπε...

μωρέ εσύ καλά τα λες...

Φράνσις είπε...

Νομιζω πως ολες αυτες οι ταινιες καταστροφής που δεν τις πιστευουμε αλλα γελαμε με την αχαλίνωτη φαντασία των σεναριογραφων, θα παρουν την εκδίκηση τους. Ηδη αυτο κανουν... Ευχομαι να είμαι ήδη νεκρη οταν θα βρισκομαστε on the road to hell, όχι της Βίβλου, αλλα του τραγουδιου του Chris Rea. ....μερα δεσποσύνη του κατω κόσμου.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

αλήτες και ψυχανώμαλοι...

sunday είπε...

Άσε proserpina... Να σου πω μόνο ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός, που ο Βόλος δε φαινόταν από τις απέναντι περιοχές.

YO!Reeka's είπε...

ωχ η ψυχή μου με πιάνει...

proserpina είπε...

Παίδες συγγνώμη που δεν απαντάω στον καθένα ξεχωριστά, τί να πω άλλωστε, οι φωτογραφίες και τα νέα γενικώς απο τα 'μέτωπα της φωτιάς' τα λένε όλα, το ίδιο και τα σχόλιά σας...Τρέμω τη στιγμή που θα αντικρύσω αυτή την καταστροφή, προσπαθώ να την αναβάλω όσο το δυνατόν περισσότερο (έτσι μου 'ρχεται να μην ανέβω καθόλου στο χωριό φέτος)

Καλωσορίζω τον aντώνη και σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας

(καλά, το έχω ξεφτιλίσει τελείως το μπλογκ, σε λίγο θα απαντώ δι' αντιπροσώπου μια φορά το μήνα)

[Germanos] είπε...

και εγω το ιδιο εκανα , δεν πηγαινα εκει που κάηκε

Θα παω σε 70 χρόνια

exitmusician είπε...

Ως πολίτες είμαστε εγκλωβισμένοι στην αδυναμία μας να αντιδράσουμε. Δε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό.

Ως κράτος, αυτά θα παθαίνουμε όσο οι υπεύθυνοι θα συνεχίζουν να λειτουργούν με γνώσεις της δεκαετίας του '50. Ας δουν τις επιστημονικές εξελίξεις στους τομείς της δασοπροστασίας, της χωροθέτησης εγκαταστάσεων κλπ. Ας πάρουν παράδειγμα π.χ. από την Αμερική που όλοι λατρεύουμε να μισούμε. Δεν είναι δυνατόν τόσες δεκαετίες να έχουμε μείνει στους χωματόδρομους και τις υδροφόρες.

snikolas είπε...

Αν δεν τα κάνουν παντού σκατά δεν θα ησυχάσουν.

exitmusician είπε...

Anybody here?

proserpina είπε...

@[germanos]: 70 χρόνια...

@exitmusician: η συγκέντρωση του Συντάγματος έδειξε οτι δεν είμαστε και τόσο ανίκανοι να αντιδράσουμε... αν και με προβληματίζει το γεγονός οτι υποβαθμίστηκε πολύ απο τις εφημερίδες (διάβαζα άρθρα του στυλ 'ε, και τί έγινε' ή 'η συγκέντωση θύμιζε αγροτική επανάσταση' κλπ) :-#

@snikolas: τι να πω...κάψανε και τον Υμηττό τώρα, και πολλές άλλες περιοχές. Και καλά πριν, είχε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είχε καύσωνα, είχε αέρα, υπήρχαν κάποιες 'δικαιολογίες'. Τώρα όμως τί δικαιολογία υπάρχει; (Η αλήθεια είναι βέβαια οτι φυσάει πολύ αυτές τις μέρες, χμμμ)

@exitmusician: here I am, επανήλθα δριμύτερη με τις ιστορίες της Κούλας loooooool